Demokettu

Syksyllä 2020 järjestetään kaksi demokoulutusta etäyhteydellä.

Koulutuksen tarkemmat tiedot julkaistaan noin kuukausi ennen koulutuspäivää. Alla olevasta linkistä pääset lukemaan demokoulutuksista ja ilmoittautumaan koulutuksiin.

Demokettu on Eduketun demokoulutus. Lähikoulutuksen hinta on 20 euroa ja se sisältää kahvitarjoilun. Etäkoulutuksen hinta on 10 euroa. Osallistujat sitoutuvat antamaan koulutuksen jälkeen palautetta kouluttajalle, joka muokkaa palautteen pohjalta koulutuksensa valmiiksi kokonaisuudeksi.

Demokettu varmistaa Eduketun koulutusten laadun. Kaikki koulutuksemme ovat hyvin suunniteltuja ja harjoiteltuja kokonaisuuksia.

Tulevat Demoketut löytyvät täältä.

Menneistä Demoketuista voit lukea täältä.

Menneet Demoketut

Syksy 2020

Kevät 2020

Syksy 2019

Adoptiolapsen kielenkehitys

Keskiviikkona 20.11.2019 klo 17.30–19.30

Kansainvälisesti adoptoitu lapsi kohtaa perheeseen tullessaan muiden mullistusten lisäksi myös uuden kielen. Suurin osa adoptoiduista lapsista oppii uuden kielen nopeasti, mutta myös kielen kehityksen pulmat ovat tavallisia. Nopeasti kehittyvän sosiaalisen kielitaidon perusteella lapsen kielitaidosta voi helposti syntyä todellisuutta parempi kuva. Akateeminen kielitaito kehittyy hitaammin ja vaikuttaa suoraan esimerkiksi koulussa oppimiseen.

Koulutuksessa perehdytään sekä adoptiolapsen kielenkehityksen että suomen kielen erityispiirteisiin. Koulutuksen pääpaino on siinä, millä tavalla vanhemmat voivat auttaa lasta niin, että kielitaito kehittyy mahdollisimman monipuolisesti kaikilla kielen osa-alueilla.

Koulutuksen kohderyhmänä ovat adoptiovanhemmat ja -odottajat. Koulutus sopii myös varhaiskasvatuksen työntekijöille ja opettajille, jotka kohtaavat työssään adoptiolapsia.

Kouluttajana toimii suomen kielen opettaja ja adoptioäiti Noora Friman.

Kevät 2019

Toukokuun Demokettu: Kuule ja opi! Podcastit opettajan työvälineenä

Ma 20.5.2019 klo 17.30–19.30  Tampere, Teho-osasto (Sairaalankatu 5–7 B1)

Koulutuksessa tutustutaan podcasteihin ja niiden tekemiseen. Opit hyödyntämään podcasteja pedagogisesta näkökulmasta esimerkkien ja käytännön tekemisen kautta. Saat koulutuksesta mukaasi perustaidot podcastaamiseen sekä ideoita ja apua omien podcastien suunnitteluun ja toteutukseen.

Koulutus sopii kaikille opettajille ja myös muille podcastien tekemisestä kiinnostuneille. Koulutus sopii mainiosti myös esimerkiksi podcastien hyödyntämistä suunnitteleville yrityksille.

Kouluttajana toimii suomen kielen ja viestinnän lehtori Hanna Elina Hovila.

Lisätietoja: info (a) edukettu.com

Huhtikuun Demokettu: Toiminnalliset menetelmät – toisenlainen tapa oppia

Ma 15.4.2019 klo 17.30–19.30  Tampere, Teho-osasto (Sairaalankatu 5–7 B1)

Miksi toiminnallista oppimista? Miten voisin toteuttaa toiminnallisuutta omassa työssäni lasten ja nuorten parissa? Tule koulutukseen kuulemaan tarinamme. Meille toiminnallisuus on keskeinen tapa oppia, ei vain opetuksen lisämauste. Työpajassa avaamme ajatuksiamme ja kokemuksiamme toiminnallisen ohjauksen ja opetuksen tavoitteista sekä toteutustavoista.

Koulutus tarjoaa

  • Uusia näkökulmia toteuttaa ohjausta ja opetusta toiminnallisesti.
  • Mahdollisuuden tutustua jo tekemiimme toiminnallisiin materiaaleihin.
  • Tilan ideoida omaan työhösi sopivia toiminnallisia materiaaleja.

Koulutuksen kohderyhmänä ovat nuorten parissa ohjaus- ja opetustyötä tekevät (sosiaalialan ohjaajat, työpajaohjaajat, opinto-ohjaajat, opettajat, harrastusohjaajat yms.)

Kouluttajana toimivat opinto-ohjaajat Tanja Portaankorva ja Hanna Koskinen.

Lisätiedot: info (a) edukettu.com

Maaliskuun Demokettu: Ryhmätyöskentelyn menetelmäpakki

Ma 18.2.2019 kello 17.30–19.30 Teho-osasto (Sairaalankatu 5–7 B1, Tampere)

Tiedämme, että ryhmätyöskentely on tärkeää: Ryhmätöillä voi tuoda vaihtelua yksinpuurtamisen rinnalle. Yhteinen toiminta voi myös auttaa oppimaan paremmin. Eikä sosiaalisia taitojakaan voi oppia harjoittelematta.

Kuinka järjestää ryhmässä oppiminen niin, että työ jakaantuu tasaisesti? Kuinka estää yhtä ottamasta koko työtä haltuunsa? Kuinka estää toista jättämästä hommaa muiden harteille? Millaisia erilaisia ryhmätyön menetelmiä on olemassa? Millä tavalla ryhmätyötä on mielekästä arvioida?

Maaliskuun Demoketun aiheena on ryhmätyöskentely. Koulutuksen tavoitteena on tutustua erilaisiin ryhmätyön menetelmiin, ideoida ryhmätyön tapoja oman opetuksen tarpeisiin sekä pohtia ryhmätyön arviointia.

Koulutuksen menetelmänä käytetään urakkamallia, joka toimii yksilöllisen etenemisen työkaluna. Koulutuksen tuloksena on ryhmätyöskentelyn menetelmäpakki, jonka osallistujat saavat käyttöönsä.

Kouluttajana toimii S2-opettaja Noora Friman.

Lisätietoja: noora (a) edukettu.com

Helmikuun Demokettu: Nettisovellukset opetuskäytössä

18.2. klo 17.30–19.30 Teho-osasto, Sairaalankatu 5–7 B1, Tampere

Koulutuksessa tutustutaan erilaisiin opetuskäyttöön soveltuviin nettisovelluksiin tekemällä ja kokeilemalla. Koulutus sopii kaikille opettajille, jotka haluavat laajentaa tieto- ja viestintätekniikan käyttöä työssään. Koulutus on rakennettu niin, että se sopii erilaisille lähtötasoille. Osallistujat saavat koulutuksesta linkin sähköiseen ja täydentyvään sovelluskokoelmaan.

Koulutukseen mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautunutta.

Lisätietoja: noora (a) edukettu.com

Tammikuun Demokettu: Eläinavusteinen pedagogiikka

21.1. klo 17.30-19.00 Mahdollisuuksien tila, Selininkatu 5, 33240 Tampere

Koira pystyy aistimaan sellaisiakin asioita, jotka meiltä ihmisiltä jää monesti huomaamatta. Siksi koira usein automaattisesti hakeutuu niiden luo, jotka tarvitsevat eniten tukea ja huomiota. Koulussa tai sosiaalityössä koiralla voi olla monta roolia: se on jäänrikkoja, turvallinen kaveri ja ihmisen peili. Vuorovaikutus- ja tunnetaitojen harjoittelu voi olla aluksi helpompaa koiran kuin toisen ihmisen kanssa.

Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki omien voimavarojen tunnistamisesta ja koirista kiinnostuneet. Erityisen hyvin työpaja sopii opettajille tai sosiaalialan työntekijöille, jotka ovat kiinnostuneita eläinavusteisesta pedagogiikasta ja haluavat tulla tutustumaan, mitä se voisi tarkoittaa käytännössä. Keskustelemme myös eläinavusteisen työn etiikasta.

Työpajan teemana on omien voimavarojen tunnistaminen. Työtavat ovat yhteistoiminnallisia ja ne mahdollistavat osallistumisen jokaisen omista lähtökohdista käsin. Opettaja Maria Helstolan työparina toimii monirotuinen Ronja-koira. He ovat yhdessä suorittaneet sosiaalipedagoginen koiratoiminta -koulutuksen ja tehneet työtä yläkoululaisten parissa.

Koulutukseen mahtuu 16 ensimmäistä ilmoittautunutta. Toimi siis nopeasti!

Tiedustelut: maria (a) edukettu.com

Syksy 2018

Joulukuun Demokettu: Pakene oikeinkirjoitusongelmia!
Kielenhuoltoa kirjoittajille – pakopelit opetuksessa

3.12. klo 17.30-20.00 Tribe Tampere, Pinninkatu 47, 33100 Tampere

Pakene oikeinkirjoitusongelmia on koulutus niille, jotka kirjoittavat mutta kokevat unohtaneensa oikeinkirjoitussäännöt ja kaipaavat kertausta oikeinkirjoituksen perusasioissa (välimerkit, yhdyssanat, alkukirjaimet sekä vuoropuhelun ja numeroilmausten merkitseminen). Koulutus toteutetaan pakopelinä, jonka tiimellyksessä saat avuksesi materiaalipaketin tärkeimmistä oikeinkirjoitussäännöistä.

Pakene oikeinkirjoitusongelmia on koulutus niille opettajille, jotka ovat kiinnostuneita rakentamaan yksinkertaisen pakopelin luokkahuoneeseensa. Koulutuksen aiheena ovat oikeinkirjoitussäännöt, mutta samalla kaavalla peli on helppo toteuttaa aiheesta kuin aiheesta.

Koulutus sopii mainiosti kaikille oikeinkirjoituksesta ja/tai pakopeleistä kiinnostuneille.

Mukaan mahtuu 24 ensimmäistä ilmoittautunutta. Toimi siis nopeasti!

Tiedustelut: noora (a) edukettu.com

Lokakuun Demokettu: Esiintymisjännitys

24.10.2018 klo 16.00–20.00, Tampere, Hervannan elokuvateatteri Cinola (Lindforsinkatu 1-3)

Sydän lyö nopeammin, kädet hikoavat ja ääni värisee, kun on aika esiintyä. Joitakin jännitys vaanii jopa kahvihuoneessa, luokassa tai illallispöydässä, toisia vasta puhujanpöntössä tai näyttämöllä.

Jännittäminen saattaa vaikuttaa merkittävästi niin ihmissuhteisiin kuin koulussa ja työssä pärjäämiseen.  Vuorovaikutustilanteiden välttely tekee jännittäjästä helposti ulkopuolisen. Esiintymispelko ei kysy ikää eikä ammattia. Ekaluokkalaista saattaa jännittää ihan yhtä paljon kuin esiintyvää taiteilijaa. Onneksi vuorovaikutustaitoja voi oppia!

Demoketun lokakuun koulutuksessa käsittelemme esiintymisjännitystä ja vuorovaikutustilanteiden pelkoa. Tutustumme jännitystä lieventäviin strategioihin ja opimme, kuinka käsitellä omaa esiintymispelkoaan tai tukea jännityksestä kärsivää oppilasta. Koulutus sopii niin jännittäjälle kuin jännittäjän opettajalle tai ohjaajalle.

Koulutukseen osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta esiintymisestä tai sen ohjaamisesta.

Tiedustelut: ilona (a) edukettu.com

Syyskuun Demokettu: Foorumiteatteri

Aika: 23.9.3028 klo 11.00–14.00

Paikka: Tampere, Kumppanuustalo Artteli (Salhojankatu 42), tanssisali Korko, 4 krs.

Opettaja, kohtaatko työssäsi haastavia huoltajia ja/ tai ongelmallisia oppilasasioita? Onko työyhteisösi ilmapiiri tyrmäävä? Kaipaatko käyttöösi uusia, toiminnallisia opetusmenetelmiä? Osallistu Eduketun demokoulutukseen, jossa ratkotaan opettajan työssä kohtaamia haasteita foorumiteatterin avulla.

Foorumiteatteri on soveltavan teatterin menetelmä, jonka avulla voidaan ratkaista oikeassa elämässä kohdattuja ongelmatilanteita. Foorumiteatterin tekeminen on helppoa ja nopeaa, ja kuka tahansa voi osallistua siihen. Aikaisempaa kokemusta tai teatteritaustaa ei tarvita.

Koulutuksessa perehdytään foorumiteatteriin käytännön kautta. Osallistujat pääsevät ohjatusti tekemään omat foorumiteatteriesityksensä pienryhmissä. Esitykset näytetään muille, ja niissä ilmenevät tosielämän ongelmatilanteet ratkaistaan yhdessä.

Tavoitteita on siis kaksi: Ratkoa osallistujien työelämässä kohtaamia vaikeita tilanteita sekä antaa heidän käyttöönsä valmis työpajarunko ja toimiva menetelmä, jota voi hyödyntää omassa työssä esimerkiksi oppilaiden kanssa.

Työpajan runko:
11-11.30 orientaatio ja lämmittely
11.30-12 ryhmätyöskentely: omien foorumiteatteriesitysten suunnittelu (liukuvan tauon mahdollisuus)
12-13 foorumiteatteriesitykset
13-13.15 tauko
13.15-14 reflektio ja palaute

Tiedustelut: maria (a) edukettu.com