Luovuus voi olla jokaisen juttu!

Luovuus on meissä kaikissa

Luovuus ja taide on tapana yhdistää johonkin tavallista ihmistä suurempaan. Ihmisiä jaetaan helposti luoviin ja niihin, jotka eivät ole ollenkaan luovia. Meissä jokaisessa kuitenkin on taatusti luovuutta – ja paljon.

Luovuus on kykyä tuottaa jotain uutta. Se voi olla esimerkiksi kykyä haaveilla. Jos kykenee tuottamaan mieleensä kuvan elämästä, jossa suuret unelmat ovat toteutuneet, on jo hienosti onnistunut luovassa ajattelussa.

Aikuisuus onnistuu joskus pakottamaan luovuuden pois näkyviltä. Ajattelemme helposti, että luovuus kuuluu vain rohkeille. Sellaisille, jotka uskaltavat hassutella toisten edessä. Luovuuden ei kuitenkaan tarvitse olla avointa ja julkista. Se voi olla myös yksityistä. Eikä sen välttämättä tarvitse olla mitään ajattelua enempää.

Luovuus on yhdessä tekemistä

Luovuus voi olla myös vuorovaikutusta. Se voi olla yhdessä kasvatettua ajattelua, jossa jokainen tuottaa jotain pientä ja siitä kaikesta kasvaa jotain suurta. Se voi olla heiteltyjä ideoita ja ajatuksia ja niistä innostumista tai niihin tarttumista. Parhaimmillaan yhdessä toimimalla tulos on moninkertaisesti enemmän kuin tekijänsä.

Luovan menetelmän avulla voi syntyä kiinnostavaa ja voimia antavaa vuorovaikutusta. Toisen ajatus voi synnyttää oivalluksen minussa ja minun oivallukseni voi viedä toisen ajatusta entistä pidemmälle. Eikä kaikkea tarvitse välttämättä sanallistaa keskustelussa. Luova tekeminen voi puhua puolestaan.

Luovuus on toiminnallista ajattelua

Vaikka luova ajattelu voi tapahtua pelkästään pään sisällä, voi luovuus olla myös ajattelua toiminnan kautta. Se voi olla ajattelua kynä kädessä tai keho liikkeessä. Se voi olla sitä, että ajattelu ohjaa toimintaa ja sitä, että toiminta ohjaa ajattelua.

Luova toiminta saattaa yllättäen paljastaa, mitä mielen päällä oikeastaan juuri nyt on. Ja kun päällimmäinen ajatus paljastuu, on sitä mahdollista alkaa pohtia ja ratkaista. Luovuus voi auttaa kriisin selkiytymisessä ja kriisistä selviytymisessä.

Voisiko luovuus osoittautua mainioksi tavaksi ratkaista ongelmia, käsitellä kriisiä ja hallita stressiä? Ehkä juuri tämä elämäntilanne auttaa minua löytämään oman luovuuteni, nauttimaan siitä ja käyttämään sitä hyödyksi. Voisiko luovuudelle antaa mahdollisuuden?

Tulikettu luovuuden lähteellä

Tulikettu on soveltavan taiteen menetelmiä hyödyntävä työpaja tai kurssi, jonka keskiössä on omien voimavarojen etsiminen ja löytäminen luovien menetelmien avulla sekä vertaisten kanssa jaetut tunteet, kokemukset, ajatukset ja oivallukset. Tarkoitus ei ole valmistaa muille esitettävää taidetta vaan tuotosten jakaminen jää jokaisen omaan harkintaan.

Tänä keväänä järjestämme Tulikettu-työpajan yhteistyössä Simpukka ry:n kanssa lapsettomien lauantaina 11.5.  Kohderyhmänä ovat tahattoman lapsettomuuden kohdanneet. Osallistujan tämänhetkinen elämäntilanne voi olla millainen tahansa. Tulikettu-pajapäivässä käsitellään lapsettomuuden kriisiä yhdessä vertaisten kanssa draaman, kuvataiteen ja luovan kirjoittamisen avulla.

Hinta: Simpukka ry:n jäseneltä 80 €, muilta 100 €

Ilmoittautuminen: https://forms.gle/7M3gNR6G9LXvg9iw7

Yhteystiedot: noora (a) edukettu.com

Viimeinen ilmoittautumispäivä on pe 26.4.

Pajapäivä järjestetään, jos osallistujia on vähintään 20.

Tervetuloa mukaan!