Turvallisemman tilan periaatteet

Kursseille ja koulutuksiin osallistuu eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. On tärkeää muistaa, että kaikilla on yhtäläinen oikeus osallistua kurssille tai koulutukseen. Muistathan siis seuraavat turvallisen tilan periaatteet:

Välitä ja pidä huolta

Välitä ympärilläsi olevista ihmisistä. Välitä siitä, mitä muille kuuluu, mitä he tekevät, miltä heistä tuntuu sekä miten tekosi ja sanasi vaikuttavat heihin. Pidä huolta itsestäsi ja toisista.

Kunnioita muita

Kunnioita ihmisten erilaisuutta. Kunnioita sitä, että osallistujilla on erilaisia näkemyksiä, kokemuksia, elämäntilanteita ja taustoja. Kunnioita myös toisten ihmisten valintoja, identiteettiä, omaa tilaa ja rajoja.

Huolehdi, että kaikki tulevat kuulluksi

Anna kaikille tilaa. Huolehdi, että kaikki tulevat kuulluksi ja saavat tilaa osallistua. Huolehdi myös siitä, että tulet itse kuulluksi ja saat tilaa osallistua. Jos joku asia vaivaa sinua, ota se puheeksi joko koko ryhmässä tai ohjaajan kanssa.

Ole luottamuksen arvoinen

Asiat, joista kurssilla puhutaan, on tarkoitettu vain kurssilaisten kuultaviksi. Tekstit, joita kurssille kirjoitetaan, on tarkoitettu vain kurssilaisten luettaviksi. Älä puhu toisten asioista ulkopuolisille. Älä anna toisten kirjoittamia tekstejä luettavaksi kenellekään.