Voiko tulevaisuutta ennustaa?

Oletko koskaan haaveillut, että näkisit tulevaisuuteen? Joskus olisi hyödyllistä tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Se helpottaisi esimerkiksi tällä hetkellä tehtävien päätösten tekoa.

Toisaalta joskus tulevaisuuden ajatteleminen voi tuntua mahdottomaltakin. Kriisin keskellä elävän ihmisen voi olla vaikea nähdä omaa tulevaisuutta valoisana. Vaikeassa elämäntilanteessa lohduttaisi, jos pystyisi jollain tavalla varmistumaan siitä, että kriisistä selviää.

Tulevaisuusajattelu on ihmiselle luontaista, mutta sitä voi myös harjoitella. Tulevaisuusohjauksessa yhdistyvät tulevaisuudentutkimus ja kokonaisvaltainen ohjaus. Tulevaisuusohjauksen keskiössä on ajatus avoimesta tulevaisuudesta, joka voi sisältää useita erilaisia mahdollisuuksia.

Tulevaisuuteen voi vaikuttaa

Sitran ennakoinnin johtava asiantuntija Mikko Dufva pohtii blogikirjoituksessaan Tulevaisuus on arkisia tekoja, mikä on omien valintojen merkitys omannäköisen tulevaisuuden rakennuspalikoina. Hän toteaa, että tulevaisuus ei tule vaan sitä tehdään oman toiminnan kautta. On tärkeää osata kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, jotta jokin niistä tulisi todeksi.

Tulevaisuusohjauksen tarkoitus on antaa ajattelun ja toiminnan välineitä sekä konkreettisia harjoituksia tulevaisuusajattelun tueksi. Niiden avulla pystyy jäsentämään omaa tulevaisuuttaan koskevia odotuksia mutta myös varautumaan erilaisiin tapahtumaketjuihin.

Tulevaisuusohjauksessa tulevaisuutta pyritään hahmottamaan laajempina kokonaisuuksina. Sen tarkoitus on antaa taitoja ja välineitä ymmärtää tulevaisuuden moninaisuutta, ei pelkästään yksilön näkökulmasta, vaan myös yhteisön ja ympäristön näkökulmasta.

Tulikettu auttaa hahmottamaan omaa tulevaisuutta

Eduketun Tulikettu-koulutukset keskittyvät omien voimavarojen tunnistamiseen. Samalla tavoitteena on saada osallistujat tiedostamaan tulevaisuuteen liittyviä ajatuksiaan, toiveitaan ja pelkojaan, herättää toiveikkuutta sekä auttaa ymmärtämään oma, aktiivinen rooli oman tulevaisuuden suunnittelijana.

Tänä keväänä järjestämme Tulikettu-pajapäivän lapsettomien lauantaina 11.5. yhdessä Lapsettomien yhdistys Simpukan kanssa Tampereella. Kohderyhmänä ovat tahattoman lapsettomuuden kohdanneet. Osallistujien tämänhetkinen elämäntilanne voi olla minkälainen tahansa. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta.

Ensi syksynä alkaa luovan kirjoittamisen kurssi niin ikään yhteistyössä Simpukka ry:n kanssa. Lue lisää aiemmista blogikirjoituksista Kriisin käsittelyä kynä kädessä ja Kirjoittamisen voima on vuorovaikutuksessa ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Omiin, oppilaittesi tai yhteisösi tarpeisiin räätälöidyn Tulikettu-kurssin tai koulutuksen voit tilata Eduketulta. Lue lisää. Lisätietoja antaa Noora Friman (noora (a) edukettu.com).

Tämäkin kettu on suunnannut katseensa tulevaisuuteen.